Hoe hou je goede sport voornemens nou vol?

Gelukkig nieuwjaar! Dat heb je vast gevierd met oliebollen, champagne en “nieuwe” voornemens. Veel van die goede voornemens verdwijnen vaak al na een paar weken en staan vervolgens het volgende jaar weer op het lijstje. Meer bewegen is een van de populairste voornemens. Hoe hou je goede sport voornemens nou vol? Wij hebben wat tips! 

Maar eerst… Waarom is het zo moeilijk om die goede voornemens vol te houden?

Dit heeft vaak te maken met gewenning én motivatie. Veel doelen zijn simpelweg te groot of te vaag. Een gespierd lichaam krijgen, tja leuk doel, alleen die krijg je natuurlijk niet vanzelf. Een vaag doel dus. Ook de motivatie moet er echt zijn anders gaat het nooit gebeuren. Oude gewoontes sluipen er snel weer in en voor je het weet denk je ‘laat maar’…

En dat brengt ons meteen bij tip nummer 1!

 

Tip 1: Maak je doel concreet!

Een doel als ‘in 2023 wil ik afvallen’ is te vaag en niet meetbaar. Hoeveel wil je afvallen? Wil je daar een jaar over doen? Hoe wil je dat doen? Waarom wil je dat doen? Welk gevoel geeft het behalen van dit doel? 

Voorbeeld van Sanny Zoekt Geluk: 

‘Ik wil fitter worden’ is te vaag, maar ‘Ik wil over zes maanden (tijd) 10 kilometer (hoeveelheid) kunnen hardlopen binnen 50 minuten (tijd)’ is rete-concreet.

Hoe concreter je doel is, hoe makkelijker je het kunt opbreken in kleinere subdoelen. 

 

Tip 2: Hou vol (ook met tegenzin!)

Misschien start je vol goede moed, misschien met grote tegenzin. Dat laatste komt vaak doordat je jezelf vooral focust op de zware weg naar je doel toe. Ook al weet je dat je na het sporten een geluksgevoel ervaart, je brein herinnert je er in het begin vooral aan hoe zwaar het is. Het duurt even voordat ons brein dit geluksgevoel ook gaat associëren met sporten. Even volhouden dus, zodat je brein uiteindelijk went aan de nieuwe gewoonte. Je zult zien dat je uiteindelijk met plezier gaat sporten. Echt waar!

 

Tip 3: Deel je (nieuwe) doelen met je Personal Trainer

Dat sporten met een Personal Trainer een extra stok achter de deur is heb jij inmiddels wel begrepen. Sporten doe je voor jezelf, maar je wilt niemand teleurstellen door afspraken die je samen maakt niet na te komen. Zo blijf je lekker door bikkelen. 
Heb jij je doelen aangescherpt of zijn er specifieke trainingsdoeleinde bijgekomen? Deel ze met je trainer. Hij/zij weet als geen ander hoe je het best naar deze doelen toe kan werken. Wil je naast je PT-training ook wat vaker zelfstandig sporten? Bekijk dan het aanbod bij de Viergang eens! 

 

Met jouw voornemens gaat het helemaal goed komen! Neem deze tips mee, strooi niet lukraak met doelen, maar maak een plan. Namens het hele team van MM Personal Training & de Viergang  wensen we jou een sportief, gezond en gelukkig 2023!

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.