De gezondheidseffecten van vezels

MM Personal Training Studio vezels

Neem je veel voedingsvezels, dan heb je een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Ook zorgt het voor een lager risico op vroeg overlijden. Dit concludeert een recent onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de World Health Organization (WHO).

Professor Jim Mann en collega’s van de Universiteit van Otago, Nieuw-Zeeland, voerden een systematisch review en meta-analyse uit. In systematische reviews en meta-analyses analyseer je meerdere onderzoeken. Dergelijke onderzoeken geven een sterke bewijskracht voor een verband tussen voeding en gezondheid. Lees meer over voedingswetenschap.

Wat zegt het onderzoek?

De belangrijkste bevindingen waren:

  • Mensen met de hoogste vezelinname hadden een 15-30% lager risico op vroegtijdig overlijden en het krijgen van hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes type 2 en darmkanker in vergelijking tot mensen met de laagste vezelinname.
  • Mensen die veel vezels binnenkregen hadden een lager gewicht en een betere bloeddruk en totaal cholesterol dan mensen die weinig vezels namen.
  • De grootste gezondheidswinst zagen de onderzoekers bij een inname van vezels tussen de 25 en 29 gram per dag. Maar het lijkt erop dat een nog hogere inname van vezels tot nog meer gezondheidswinst leidt.
  • Vergelijkbare effecten zoals hierboven beschreven werden gevonden bij een hoge inname van volkoren graanproducten.
  • De gezondheidswinst met betrekking tot de glycemische index van een voedingspatroon was minder sterk.

Aanbevelingen om de vezelinname te verhogen en ’witte’ graanproducten zoals witbrood en witte pasta te vervangen door volkorenproducten, hebben een grote verwachte gezondheidswinst. Deze bevindingen zijn in lijn met eerdere conclusies van de Gezondheidsraad.

Bronnen van vezels

Voedingsvezels (kortweg vezels) is de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet in onze darmen worden verteerd. Naast het verband met de gezondheid zijn vezels ook nodig voor een gezonde spijsvertering en geven ze een verzadigd (vol) gevoel na het eten. Er zijn verschillende type vezels met verschillende effecten. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood en andere volkoren producten, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Hoeveel vezels heb je nodig?

Voor volwassenen raden we aan om per dag zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten. Deze inname lijkt ook uit dit onderzoek de meeste bescherming te bieden tegen chronische ziekten. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf dan krijg je voldoende vezels binnen. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn, is het belangrijk om deze uit verschillende bronnen te halen.

Bron: Voedingscentrum

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.